Filtry

do
14 produktów
Sortowanie
Sortowanie
Asortyment 6 japońskich herbat Asortyment 6 japońskich herbat

Asortyment 6 japońskich herbat

Cena obniżona43,00 zł
Japońska herbata Hojicha Japońska herbata Hojicha

Japońska herbata Hojicha

Cena obniżona68,00 zł
Herbata Sakura Genmaicha Herbata Sakura Genmaicha

Herbata Sakura Genmaicha

Cena obniżona81,00 zł
Japońska herbata Sencha Japońska herbata Sencha

Japońska herbata Sencha

Cena obniżona55,00 zł
Japońska herbata Matcha Japońska herbata Matcha

Japońska herbata Matcha

Cena obniżona73,00 zł
Japońska herbata Gyokuro Japońska herbata Gyokuro

Japońska herbata Gyokuro

Cena obniżona167,00 zł
Herbata Hojicha w proszku Herbata Hojicha w proszku

Herbata Hojicha w proszku

Cena obniżona64,00 zł
Herbata Genmaicha w proszku Herbata Genmaicha w proszku

Herbata Genmaicha w proszku

Cena obniżona64,00 zł
Herbata Matcha Ceremony Herbata Matcha Ceremony

Herbata Matcha Ceremony

Cena obniżona64,00 zł
Herbata Sencha w proszku Herbata Sencha w proszku

Herbata Sencha w proszku

Cena obniżona64,00 zł
Japońska herbata Genmaicha Japońska herbata Genmaicha

Japońska herbata Genmaicha

Cena obniżona55,00 zł
Herbata Wakocha w proszku Herbata Wakocha w proszku

Herbata Wakocha w proszku

Cena obniżona86,00 zł
Japońska herbata Bancha Japońska herbata Bancha

Japońska herbata Bancha

Cena obniżona60,00 zł
Wyprzedane
PonCha Green Tea Cube PonCha Green Tea Cube

PonCha Green Tea Cube

Cena obniżona34,00 zł

Japońska herbata: pyszna i dodająca energii

Japońska herbata uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jej jakość, smak i właściwości zdrowotne są naprawdę niezwykłe. W Japonii parzenie i degustacja herbaty to niemal rytuał. Nic dziwnego, że ta gorąca napój ma własną ceremonię zwaną Chanoyu.

Daj się oczarować smakom naszej japońskiej herbaty i wybierz się w aromatyczną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni!

Jaką zieloną herbatę japońską wybrać?

W Japonii dominuje kultura zielonej herbaty. Ten niefementowany rodzaj herbaty wyróżnia się roślinnym aromatem, lekką goryczką oraz orzechowymi i czasem lekko morskimi nutami smakowymi.

Jakie rodzaje herbat piją Japończycy?

Istnieje wiele odmian zielonej herbaty. Najbardziej znane herbaty z Japonii to sencha, gyokuro, matcha i bancha. Sencha i bancha to codzienne napoje Japończyków, natomiast matcha i gyokuro zarezerwowane są na specjalne okazje.

Sencha – klasyczna zielona herbata japońska

Sencha stanowi 75% całej produkcji herbaty w Japonii. Jej liście są parzone, zwijane, a następnie suszone, co nadaje im charakterystyczny wydłużony kształt. Ma świeży, ziołowy smak i można ją pić na ciepło lub na zimno, o każdej porze dnia.

Matcha – sproszkowana energia i relaks

Matcha to tradycyjna japońska herbata najwyższej jakości, ręcznie zbierana i mielona na proszek. Serwowana podczas ceremonii Chanoyu, wyróżnia się intensywnym smakiem i wyjątkowym przygotowaniem. Bogata w antyoksydanty i substancje odżywcze, znana jest z działania relaksującego i wspierającego odchudzanie. Proszek matcha miesza się z gorącą wodą przy użyciu bambusowej trzepaczki chasen, tworząc intensywnie zielony napój o kremowej konsystencji. Herbata matcha podawana jest w miseczce chawan, by w pełni docenić jej aromaty. Cenią ją również światowej klasy szefowie kuchni.

Gyokuro – szlachetna herbata o wyjątkowym smaku

Gyokuro to ekskluzywna herbata uprawiana w cieniu, co nadaje jej słodki, intensywny smak z nutą umami. Młode liście z wiosennych zbiorów są starannie selekcjonowane, by uzyskać delikatne aromaty. Gyokuro uważana jest za najlepszą zieloną herbatę w Japonii.

Bancha – lekka herbata na wieczór

Bancha to herbata z późnych zbiorów o większych liściach. Bancha Hojicha to wersja prażona, o drzewnym aromacie. Ze względu na niską zawartość teiny może być pita wieczorem lub po posiłku. Prażona herbata japońska genmaicha to popularna mieszanka bancha i prażone ryżu. Jej kremowy, palony smak jest niezwykle przyjemny.

Jak przygotować japońską herbatę?

Przygotowanie zależy od rodzaju herbaty. Zwykle zalecana temperatura i czas parzenia są podane na opakowaniu. Zagotuj wodę, wsyp niewielką ilość liści do zaparzacza w imbryku, a następnie zalej wodą o odpowiedniej temperaturze. Czas parzenia to zwykle od 30 sekund do 2 minut. Gotowy napar rozlej do filiżanek.

Zalecane ilości:

Sencha i Gyokuro: 10g / 80 ml wody (czas: 30–40 sek.)
Bancha: 10g / 250 ml wody (czas: 2 minuty)
Matcha: 2g / 60 ml wody, temp. do 80°C

Masz ochotę na japońską herbatę mrożoną? Wybierz sencha lub gyokuro i zaparzaj liście w lodówce przez co najmniej 8 godzin. Sięgnij też po przewodnik Valérie Douniaux, aby zgłębić temat japońskiej herbaty.

Sztuka parzenia herbaty w Japonii jest gęboko zakorzeniona w kulturze, co sprawia, że japońska herbata to napój wyjątkowy. Delikatny smak, urzekający aromat i zdrowotne właściwości zielonej herbaty sprawią, że pokochasz ją od pierwszego łyku!